Професионалното образование не е безплатно, казва Ханспетер Танер, старши консултант

...
 Професионалното образование не е безплатно, казва Ханспетер Танер, старши консултант
Коментари Харесай

Швейцарски експерт: Професионалното образование не е безплатно

 Професионалното обучение не е гратис, споделя Ханспетер Танер, старши съветник по професионално обучение към Швейцарския федерален институт за професионално обучение и образование (SFIVET), който постоянно посещава България за срещи по плана за въвеждане на дуалното образование ДОМИНО.
Проектът за учене посредством работа се финансира от Българо-швейцарската стратегия за съдействие. Той подкрепя техникуми и компании, които желаят да се включат тази форма на образование, при която учениците от професионалните гимназии работят по специалността си в предприятия след сключването на трудов контракт. Младежите получават заплащане за отработените дни.

Като дефинира ДОМИНО като добре работещ план специалистът откроява и някои провокации. 

Според него приносът на частните компании би трябвало да се усили. Сега компаниите постоянно са удовлетворени от опцията да получат квалифицирана работна ръка и възприемат ДОМИНО с отворени прегръдки. Когато обаче стане дума да се вложат средства, ентусиазмът бързо спада, споделя специалистът, представен от уредниците на плана.

„ От самото си начало професионалното обучение не е гратис. Наставниците би трябвало да бъдат изпратени на курс, би трябвало да отделят от работното си време да образоват учениците. Възприемането на обстоятелството, че дуалното обучение изисква огромна поддръжка от компаниите е към момента предизвикателство за частния бранш “, съгласно Ханспетер Танер.

 

Второто предизвикателство е обвързвано устойчивостта на осъществената до момента работа, която е към момента нежна. Ако бъде уголемен обсегът на плана, би трябвало да има институция на национално равнище, както и новатори, които направляват и развиват процесите с високо качество. Според швейцарския специалист четирите години, за които ДОМИНО е разчетен като план, не са задоволителни да има независимо настоящ развой.

„ Професионалните гимназии са в центъра на системата за професионално образование и всеки възпитаник излиза от учебно заведение с тапия, а това му отваря вратите към идващите степени на професионалното обучение “, изяснява Ханспетер Танер. Ако и родителите осъзнаят, че това е преимущество, то и престижът на дуалната форма на професионално обучение автоматизирано ще се усили.

Много страни в света, по думите му, са заинтригувани от швейцарската система за дуално обучение заради абсолютно позитивното й въздействие върху трудовия пазар.

***
Ханспетер Танер е швейцарски специалист с огромен опит в дуалното обучение. Завършил е машинно инженерство в Университета за приложни науки в Берн, работил е дълги години за Швейцарския федерален институт за професионално обучение и образование (SFIVET), сътрудник на плана ДОМИНО. Има опит в планове за дуално обучение по швейцарски модел „ учене посредством работа “ в Индия, Южна Африка и Словакия.
По публикацията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР